Det är på väg...

mer recept såklart!

Har varit kass uppdatering här på sistone men jag har som sagt varit sjuk och haft fullt upp med annat. Har dock hunnit med att laga ganska mycket mat och provat nya spännande recept som jag kommer att dela med mig av inom en snar framtid, så stay tuned!


En liten tjuvkikbild på en av alla de rätter jag kokat ihop, en god och stark gryta med en härlig och vacker sommarsallad!

Skippa mikron!

Hur många svenska hem har inte en mikro som används flitigt till att både värma upp och tillaga mat i? Det är väldigt många, något som gör mig lite halv skraj sådär. Att värma saker i mikron är bland det absolut sista jag skulle göra eftersom det förstör maten helt och hållet, väldigt många värdefulla näringsämnen försvinner och dessutom bildas farliga, cancerframkallande fria radikaler. Läs mer (om du vågar!) om mikrons dåliga effekter här: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx 

Nu tänker många förmodligen: Ja men hur tycker du då att vi ska äta vår djupfrysta mat? Eller värma upp våra felixlådor?
Det ska jag svara på, ställ fram maten i rumstemperatur ett par timmar innan måltiden så den hinner tina upp för att sedan eventuellt värma den i ugnen eller lite lätt i stekpannan innan servering. Och vad gäller de färdiga felixlådorna, färdiga gratänger etc har jag bara en sak att säga: Stay away!! Ät riktig mat istället.


Såsigt

Slänger in ett litet tips på en god och enkel sås som passar bra till sommarens middagar, passar till det mesta men här tillsammans med grillad tofu, kamutvete, spenat och vitkål.




Blanda grekisk youghurt med ett par matskedar (hur många=beroende på hur starkt du önskar) riven pepparrot, massor av hackad dill, två pressade vitlöksklyftor och lite citronsaft samt rivet citronskal.

Magsjuk...

Detta hör inte riktigt till en matblogg, men jag känner ett behov av att förklara min frånvaro här de senaste dagarna och det beror alltså på att jag har drabbats av magsjuka... Inget vidare roligt alls, skit rent ut sagt. Kan inte vara i stallet, kan inte laga eller äta mat, kan inte vara ute, kan inte göra något alls helt enkelt mer än att bara hoppas på att jag blir frisk så fort som möjligt. I väntan på mitt tillfrisknande får ni dock stå ut med mycket dålig aktivitet här ;)


En dag på stan

Igår var jag inne i stan hela dagen, blev favorit lunch på blueberry:

Världens godaste sallad

och fika på ett annat blueberry:

Nyttigaste och snyggaste gröna smoothien!

och så blev det kramar på Sofia, min kära vän som varit bortrest men nu är hemma igen:

Frukost

Dagens mumsiga frukost:


Gröt på rågflingor toppat med björnbär, blåbär, hackade mandlar, valnötter och kanel. Serverades med sojamjölk.

Nyttig pannacotta

Här kommer som utlovat receptet på den smarriga men ack så nyttiga efterrätten jag slängde ihop till mamma och pappa i förrgår, raw pannacotta! Måste provas, alla som har smakat den tycker att den är riktigt god!

3 dl fryst annanas
1 dl cashwnötter (lägg i blöt cirka 10-15 min)
1 msk vaniljpulver
1 banan
lite honung
en skvätt limejuice om man behaga
2 msk kokosolja

Mixa allt i en matberedare, häll upp i små glas och låt stå kallt cirka 10-30 min innan servering. Garnera med lite krossade vafria nötter och några hallon.






somrig sallad

Middagen blev en somrig sallad bestående av:
* Machésallad
* strimlad vitkål
* morötter i stavar
* sparris
* coctailtomater
* valnötter
* rödbetor
* fetaost
* avocado
* örtvinegrette

Fräscht, gott, nyttigt, snabbt och enkelt!






Det blev fullt upp...

Gårdagens middag med recept kommer att komma upp under dagen, hann inte med det igår kväll. Kan dock skvallra om att det var väldigt gott och somrigt fräscht, men starkt! Var dessutom lite extra snäll igår och slängde ihop en efterätt till mamma och pappa, så den kan ni också se fram emot att få ta del av :)

Nu ska jag iväg och jobba,
Ciao


Tillsvidare får ni en bild på min super smarriga macka jag åt för ett tag sedan. Så god var den!
Rågbröd med hela korn, avocado, soltorkade tomater, ekologisk färskost, spenat och groddar.


Det där målet mellan...

Naturell youghurt med några hackade mandlar, strösslat med lite kokos och kanel.


Hälsosamma plättar!

Vem gillar inte plättar? Dessa små godingar smakar (och luktar) himmelsk och är dessutom en perfekt frukost fyllda med enbart nyttigheter. Snabbt och lätt att slänga ihop, även perfekta som mellanmål eller en nyttig efterrätt. Imorse överraskade jag mamma med att bjuda på dessa, det är hennes favorit frukost alla gånger!
Servera med lite färsk frukt och en klick grekisk youghurt, eller grädde om det är efterrätt.

1 banan
2 msk fiberhavregryn
4-5 msk kokosflingor
Kokosolja att steka i

Mosa bananen och tillsätt havregryna och kokosen, blanda runt till en lagom fast "smet". Blir smeten för lös, öka mängden kokos eller gryn. Hetta upp en panna med en rejäl klick kokosolja, forma smeten till små plättar och stek på hög värme ett par minuter på varje sida (akta så de inte bränns!) Njut!


Frukost/Mellis inspiration




Sport knäcke med mosad avokado, färsk spenat och böngroddar.

Grytan

Vi försöker spara pengar här i familjen så min utmaning den här veckan är att laga ihop goda, näringsrika och billiga middagar, helst på det som finns hemma för att slippa handla överhuvudtaget. Så dagens middag blev, likt gårdagen, en härlig gryta. Ingredienslistan påminner på många sätt om gårdagens gryta, men ändå smakade de båda väldigt olika. Hoppas ni provar!

2 msk olivolja
4 tsk curry
2 tsk cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 paket krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk grekisk youghurt
4 morötter, skurna i små stavar
3 palsternackor, skurna i små stavar
1 paket kidneybönor
7 soltorkade tomater klippta i mindre bitar
salt och peppar

Hetta upp en panna och tillsätt olivolja, curry, cayenne och vitlök, fräs i några minuter. Häll i löken och rotfrukterna och fräs ytterligare ett par minuter innan du tillsätter krossade tomaterna, purén, den grekiska youghurten, soltorkade tomaterna samt kidneybönorna. Smaka av med salt och peppar och låt stå och puttra på svag värme i cirka 10 minuter. Klart!






Servera med en sallad, här en gjord på vitkål toppat med solrosfrön. Ser ni kantarellen förresten? Hittade jag och mamma idag när vi var ute på promenad med Zalle i skogen!

mmm heting där

Idag lagade jag middag på det vi hade hemma, blev riktigt bra om jag får säga det själv. Blev en het chilli-, kokos- och currygryta med sojabitar, helt och hållet vegetarisk och mycket uppskattad av hela familjen.

2 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
1 gul paprika
4 tsk curry
2 tsk cayennepeppar
1 burk kokosmjölk
1 msk tomatpuré
2 msk grekisk youghurt
1 påse sojagrytbitar
4 msk osaltade och orostade (of course) cashwenötter 

Finhacka vitlöken och löken. Värm en panna och hetta upp oljan tillsammans med vitlöken, cayennepeppar och curry, fräs en liten stund. Tillsätt sedan paprikan och löken och låt fräsa försiktigt en stund. Häll i kokosmjölken, tomatpurén, youghurten, sojabitarna samt cashwnötterna. Smaka av med salt och peppar och låt puttra på svag värme i 10-15 min. Under tiden, gör en härlig sallad och duka :)


här står den och puttrar

Jag åt grytan med matvete medan mamma och pappa kokade färskpotatis och hade till. Salladen är på vitkål, spenat, ruccola samt lite skivad tomat och avocado.


Green morning granola!

En variant på musli sprängfylld med B-vitaminer, klorofyll, mineraler och andra nyttigheter. Låt dig inte skrämmas av den gröna färgen och algerna i ingredienslistan, man känner inte av smaken från dem så ingen fara.

3 dl fiberhavregryn
3 dl rågflingor
3 dl quinoaflingor
2 dl naturella osaltade hasselnötter

1/2 rivet päron
1/2 dl vatten
50 g honung
3 msk spirulina pulver (tillexempel det här)
1 msk linfrön 
1 msk hampafrön
1 dl pumpafrön 
1/2 dl russin eller torkade aprikoser

 Blanda alla flingor, sprid ut på en plåt och rosta i ugnen på 180 grader i i ca 20 min (rör om lite då och då). Sänk sedn värmen till runt 90 grader och blanda ihop pöron, spirulina och vatten och krama in i de rostade gryna. Torka i ugnen 40 min. Till sist rör ner linfrön, pumpafrön, hampafrön, russin/aprikoser,hasselnötter och honung och torka i ugnen tills blandningen är helt torr och har muslikonsistens.



Förvara i en lufttät burk och ät tillsammans med naturell youghurt, sojamjölk/havremjölk och skivad frukt!

RSS 2.0